fbpx

Blog

Een kitten opvoeden? Met deze tips heb je een goede start!

Een kitten in huis is hartstikke gezellig. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je ervoor kiest om er één te nemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om ze niet te vroeg weg te halen uit het nest zodat het kleintje genoeg tijd heeft om zich te ontwikkelen. Zo zijn er nog allerlei andere dingen waar je op moet letten bij de aanschaf en de opvoeding.

8 WEKEN

Wist je dat je een kitten 8 weken bij de moeder moet laten voordat je hem of haar mee naar huis mag nemen? Het is zelfs wettelijk verboden om een kitten jonger dan 8 weken te adopteren. Helaas gebeurt dat wel eens: let er dus goed op hoe oud het katje is. Wanneer hij of zij eerder uit het nest gehaald wordt kan het zijn dat hij bepaalde ontwikkelingen mist. Dit ga je merken in het gedrag van het beestje wanneer het ouder is. De essentiële vaardigheden die een kitten in de eerste weken in het nest leert zijn onder andere: sociale banden ontwikkelen met mensen, zelfstandig poepen en plassen, het verteren van vast voedsel, spelen met andere dieren, leren wat voor dier hij is en meer.

OPVOEDEN

Wanneer je nieuwe aanwinst eenmaal thuis is kan het opvoeden beginnen. Het is belangrijk dat je vanaf het begin duidelijk bent wat wel of niet mag: wees hierin consequent. Heb je liever niet dat je kitten op je bed springt? Wees daar dan streng in en laat anderen in het huishouden ook streng zijn. Natuurlijk is het in het begin grappig wanneer ze dingen doen die eigenlijk niet mogen. Maar let er wel op dat ze dit vaker gaan doen wanneer je erom moet lachen. Ook moet je ze leren dat hij scherpe nagels heeft en dat hij hier bij mensen voorzichtig mee om moet gaan. Leer ze aan dat jouw handen gebruikt worden om te aaien, te verzorgen en te knuffelen en niet als een speelobject waar hij zijn nagels in kan zetten.

ZINDELIJK MAKEN

De verzorging begint met het ontwormenontvlooien en zindelijk maken. De eerste twee kun je zo doen met de benodigde middelen. Een kitten zindelijk maken kan even duren. Wanneer je katje lang genoeg in het nest bij zijn moeder is geweest is de kans groot dat hij al zindelijk is. Is dit niet het geval? Ga dan zelf aan de slag: zet je kitten op de kattenbak wanneer je ziet dat hij op zoek is en beloon hem met een snoepje wanneer hij in de bak heeft geplast. Zet de bak in een ruimte waar hij het meest te vinden is en maak de bak in het begin iedere dag schoon zodat hij kan wennen aan de plek waar hij zijn behoefte moet doen. Het opvoeden kost wellicht even wat tijd, maar wanneer hij een goede opvoeding krijgt heb je er later geen kind meer aan.

PRODUCTEN BIJ VERZORGING VAN EEN KITTEN

In het begin van de opvoeding is het handig om je kitten zoveel mogelijk te laten wennen aan de verzorging van het haar en de nagels. Laat hem wennen aan het feit dat nageltjes geknipt moeten worden en bouw het langzaam op dat je hem of haar mag kammen zonder dat hij gaat krabben. Laat de kitten ook aanleren dat je naar zijn tandjes mag kijken. Wat betreft eten is het verstandig om je kitten zo vroeg mogelijk te laten wennen aan verschillende soorten en merken voedsel en blikvoer. Ook hierbij geldt: jong geleerd is oud gedaan!