fbpx

Blog

Mag je de kattenbak verschonen als je zwanger bent?

Ben je zwanger en een kat in huis?Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Veel vrouwen (en mannen!) weten vaak wel welke producten je beter niet kunt eten of drinken wanneer je in verwachting bent. Alcohol drinken, een sigaret roken, rauw vlees eten. Tijdens je zwangerschap zijn dit allemaal dingen die je beter niet kunt doen. Er schuilt echter nog meer gevaar in het dagelijks leven wanneer je zwanger bent. Je moet bijvoorbeeld oppassen met tuinieren en met het laten maken van röntgenfoto's. En als je zwanger ben en een kat in huis hebt kan  een kattenbak verschonen gevaarlijk zijn. We hebben een paar feitjes voor je verzameld.

KATTENBAK VERSCHONEN EN ZWANGER

Een kattenbak verschonen kan  schadelijk zijn voor je zwangerschap. In de poep van katten kan de bacterie toxoplasmose gondii zitten, een parasiet die af en toe ook in (vervuild) vlees voorkomt. Eigenlijk kan ieder mens en ieder dier besmet raken met de parasiet, maar de parasiet legt alleen eitjes bij katachtige dieren. Deze worden ook wel oöcyten genoemd en kunnen zich verspreiden via de poep van katten. Wanneer je de kattenbak schoonmaakt kan het zijn dat je in aanraking komt met deze bacterie en ziek wordt. Hoewel je zelf slechts lichte koorts van de parasiet kunt krijgen en je je daardoor wat lusteloos kan voelen, kan Toxoplasmose erg gevaarlijk zijn voor het ongeboren kindje.  Zo kan je kindje een oogafwijking krijgen en kan het zelfs leiden tot een miskraam.

HOE KATTENBAK VERSCHONEN ALS JE ZWANGER BENT?

Maar dan komt de volgende vraag: hoe kattenbak verschonen als je zwanger bent? Het antwoord is simpel: niet. Vraag je partner, een van je familieleden of een vriend of vriendin om je te helpen met het verschonen van de kattenbak. Is er een keer echt geen mogelijkheid dat iemand anders het voor je doet? Zorg dan dat je goede, lange handschoenen aan hebt en dat je je handen na het schoonmaken zorgvuldig wast. De parasiet is overigens vaker bij jonge katten te vinden dan bij oudere katten. Oudere katten hebben over het algemeen al eens een infectie gehad waarbij ze immuun zijn geworden voor de bacterie. Wanneer je dus geen onnodig risico hoeft te nemen is het af te raden om de kattenbak schoon te maken wanneer je zwanger bent.