fbpx

Blog

kat kerstboom

10 Tips om je kat uit de kerstboom te houden!

Een kat uit de Kerstboon houden? Ja dat kan zeker! Die kerstboom, tja, die heeft nou eenmaal een enorme aantrekkingskracht op jouw kattenvriendje! Een kat is van nature een klimmer en vindt het ook nog eens bijzonder prettig om ergens beschut te kunnen zitten. Dat in combinatie met glimmende ballen, knipperende lichtjes en uh……het feit dat katten nu eenmaal eigenzinnig beestjes zijn…… maakt het (kerst)feest compleet.

#1.  Stevig vastzetten
Misschien een no brainer, maar zorg dat de boom goed vast staat! Mocht de kat toch de sprong in het diepe wagen, dan kun je er in ieder geval voor zorgen dat de boom niet omvalt en een nog grotere ravage aanricht.

#2.   Zilverfolie
Leg zilverfolie onderaan de boom. Veel katten vinden het niet prettig om hier met hun pootjes overheen te lopen. Door het gladde oppervlak en het knisperende geluid zal dit een hoop katten afschrikken en jouw kat uit de Kerstboom houden.

#3.   Plaats van de kerstboom
Hou rekening met de plaats van de kerstboom. Zorg dat dit niet in de buurt van een kast, bank of iets anders staat waarvandaan de kat in de boom kan springen!

#4.   Geur van citroen of sinaasappel
Katten zijn niet zo gek op citrusgeuren. In combinatie met kruidnagel kan het wel eens voor een afwerend effect zorgen. Prik hiervoor een aantal  kruidnagels in een citroen of sinaasappel, en plaats deze in de buurt van je boom. Ook kun je bijvoorbeeld de sinaasappel in schijfjes snijden, laten drogen en met een lintje in je boom hangen. Heb je ook meteen een leuke versiering!

#5.   Geen bewegende versiering
Bewegende items zijn natuurlijk super interessant voor een kat. Laat deze dus achterwege als je de boom gaat optuigen en de kat uit de Kerstboom wil houden,

#6.   Alternatieve kerstboom
Tegenwoordig heb je ook hele leuke alternatieve kerstbomen. Bijvoorbeeld een boom die je aan het plafond kunt hangen, een houten kerstboom of bijvoorbeeld een kerstboom die je in de groot windlicht kunt zetten. Die laatste is helemaal Cat proof!

#7.  Geen eetbare versieringen
Een kerstkransje, of ander eetbaar hapje in de boom is natuurlijk de kat op het spek binden! Ook kunnen sommige voedingsmiddelen giftig zijn. Een goed voorbeeld hiervan is chocolade! Bewaar dit dus op een veilige plek!

#8.  Optuigen wanneer de kat niet in dezelfde ruimte is
Probeer jouw kat te laten wennen aan de kerstboom en zet hem enkele dagen in huis voordat je de versiering erin hangt. Zo heeft de kat er al kennis mee kunnen maken. Op het moment dat je de kerstboom gaat versieren, zorg dan dat je kat in een andere ruimte is. Pas als de boom helemaal versierd is, laat je de kat binnen en besteed je zo weinig mogelijk aandacht aan de boom.

#9.   Kies voor onbreekbare kerstballen
Tegenwoordig heb je hele mooi onbreekbare kerstballen die niet van echt te onderscheiden zijn. Maar wat te denken van houten, vilten of piepschuim ballen? Mocht er eentje uit de boom worden getikt dan is er geen man overboord.

#10.  Afleiding!
Geef je kat voldoende afleiding! Geef wat meer aandacht aan de kat, en speel wat vaker met hem of haar. Een goed voorbeeld om je kat lekker bezig te houden is met een voerpuzzel. Dit triggert zijn instincten, zal hem afleiden van andere zaken zoals eh….een kerstboom….en wordt ook nog eens beloond met een lekker snoepje!